Obturace kanálku aneb mění se zlatý standard?

Obturace kanálku aneb mění se zlatý standard?

Obturace kanálku aneb mění se zlatý standard?

Kdysi drahé, nedostupné a málo vědecky podložené. Nicméně za posledních 5 let se staly zřejmým trendem při každodenním plnění kořenových kanálků. 

Studie dokazují, že konečně ve všech bodech splňují parametry, které požadujeme od dlouhodobého výplňového materiálu. Těmi jsou: biologická snášenlivost (biokompatibilita), fyzikální vlastnosti (prostorová stálost – hermetičnost uzávěru), dodatečné přeléčení a jednoduchost použití.  

Hovoříme o biokeramických materiálech, jako jsou sealery a pasty, které mají podobné složení jako zlatý standard - MTA cement. 

V tomto článku si shrneme výhody, vlastnosti a porovnání biokeramických sealerů z různých hledisek, které za Endotým Dentamedu připravila naše produktová specialistka Miroslava Trajerová.

(Obr. 1.: Opracování kk)

MTA vs. biokeramický sealer

Klasický MTA vychází ze složení portlandského cementu, který se používá i ve stavebnictví. Jelikož by zřejmě nebylo vhodné použít stejný materiál a nazývat ho biokompatibilním pro plnění kořenového kanálku, jeho složení je modifikováno pro medicínské účely.

Obsah trikalcium a dikalcium silikátu v MTA (ProRoot) podle studie [1] vychází okolo 73%. Zbývající objem tvoří radioopákní oxid bismutitý (19,8%) a jiné složky. Biokeramické sealery naproti tomu obsahují výrazně méně biokompatibilní složky, což jsou tri a dikalcium silikáty. U různých výrobců se toto množství liší. Obecně hovoříme o nižších desítkách procent. [2]

Biokeramika a její biokompatibilita

Di a trikalcium silikátové sealery nevyvolávají zánětlivé a alergické reakce v periapikální oblasti, ať už se tam dostanou protlačením skrz postranní kanálky nebo přes foramen apicale.

Biokompatibilita moderních sealerů vychází z mechanismu jejich tuhnutí a účinku v kořenovém kanálku.

  1. Ca(OH)2: V první fázi reagují tri a dikalcium silikáty s vodou za vzniku hydroxidu vápenatého, který má antimikrobiální vlastnosti.
  2. Hydroxyapatit: V dalším kroku Ca(OH)2 reaguje s fosfáty za vzniku hydroxyapatitu, čímž vzniká vazba sealeru na stěny kořenového kanálku, zlepšuje hojení lézí a podporuje regeneraci dentinu.

(Obr. 2.: Proces tuhnutí BC sealerů)

V čem se liší jednotlivé biosealery?

“Kromě množství bioaktivního di a trikalcium silikátu se sealery liší v typu použitých silikátů, množství a druhu radioopákního materiálu a dalších složek. Obecně se jako opaker používá oxid bismutitý nebo oxid zirkoničitý.”

“Jednotlivé značky se liší ve složení biologicky aktivních silikátů a v % dalších příměsí z celkového objemu materiálu.” říká za Endotým Dentamedu Miroslava Trajerová.

Naši specialisté endodoncie si pro vás připravili porovnání nejvíce používaných biokeramických sealerů z hlediska složení, indikací a ceny. Rádi vám poskytnou potřebné informace pro výběr nejvhodnějšího sealeru pro vás.

Aluminiumsilikát

Pokud se vrátíme zpět ke stavebnictví, tak zjistíme, že určitý druh portlandského cementu obsahuje tzv. aluminiumsilikáty. Ty se od roku 1930 používaly i u nás ve stavebnictví; jejich výhodou je rychlé tuhnutí a odolnosti proti siřičitanům.

Z dlouhodobého hlediska se ale neosvědčily. Po několika desítkách let vykazoval portlandský cement s obsahem aluminiumsilikátů nižší odolnost a ztrátu integrity. Z tohoto důvodu musely být mnohé budovy (např. některé budovy Právnické fakulty MUNI v Brně) zbourány, protože hrozil jejich kolaps.

“V kontextu stomatologie se aluminiumsilikát používá při výrobě některých biokeramických sealerů. Tyto cementy ve stavebnictví ztrácely odolnost až po více než 50 letech, což by pro účely endodontického ošetření a střední délky života nemělo představovat problém. Otázkou ale je, jaké další příměsi obsahuje tento biosealer, jestli je dlouhodobě spolehlivý. Je dobré o tom vědět,” říká za endotým Dentamedu Miroslava Trajerová.

Avalon Biomed

Od září 2022 máme k dispozici velmi kvalitní biokeramiku.

Tuto firmu založila v roce 2011 Dr. Carolin Primus, která má 3 patenty na MTA produkty a dalších 7 ve stomatologii. Stojí za vývojem biomateriálů Avalon a ručí za jejich kvalitu. Nyní je firma součástí NuSmile, Houston, Texas.

Biomateriály Avalon máme ve formě:

  • NeoSealerFlo pro obturaci kanálků  
  • NeoPutty, který se dá použít v podobných indikacích jako MTA. Na rozdíl od dvousložkového MTA se nemíchá, ale aplikuje se z tuby (máte kontrolu nad konzistencí a až hodinu na práci)
  • NeoMTA 2. (ve 2 lahvičkách – prášek + gel - ze kterých namícháte konzistenci flo nebo putty)“ informuje Miroslava Trajerová a Endotým Dentamedu

Pracovní čas a čas tuhnutí

Je nutné rozlišovat čas, který má zubní lékař k dispozici na manipulaci s materiálem a čas, za který materiál v kanálku ztuhne. Pro jednoduchost si v tomto článku zmíníme pouze pracovní čas a čas tuhnutí u materiálů Avalon Biomed:

NeoPutty

  • Radioopacita: 8,4 mmAI
  • Pracovní čas: 1 hodina
  • Doba tuhnutí: 4 hodiny
  • Je okamžitě po aplikaci nevymyvatelný


NeoSealerFlo

  • Radioopacita: 6 mmAI
  • Pracovní čas: 40 minut
  • Doba tuhnutí: 11 hodin
  • Tuhne in vivo, v přítomnosti vlhkosti z okolních tkání.

Díky faktu, že pracovní čas nejsou sekundy ani minuty, můžeme si udělat kontrolní RTG s nastříknutým sealerem, abychom se ujistili, že je hermeticky zaplněna apikální část.

Odkazy

[1] Obsah MTA: Belío-Reyes IA, Bucio L, Cruz-Chavez E. Phase composition of ProRoot mineral trioxide aggregate by X-ray powder diffraction. J Endod. 2009 Jun;35(6):875-8. doi: 10.1016/j.joen.2009.03.004. Epub 2009 Apr 19. PMID: 19482189.

 [2] Množství biokeramické složky v sealerech: Zamparini F, Prati C, Taddei P, Spinelli A, Di Foggia M, Gandolfi MG. Chemical-Physical Properties and Bioactivity of New Premixed Calcium Silicate-Bioceramic Root Canal Sealers. Int J Mol Sci. 2022 Nov 11;23(22):13914. doi: 10.3390/ijms232213914. PMID: 36430393; PMCID: PMC9692705.

 

 

 


Nechte si doručit ty nejnovější informace z Endodoncie na e-mail

Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a my vám dáme vědět, když se zde objeví něco nového.

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Určeno odborným pracovníkům ve zdravotnictví

Určeno odborným pracovníkům ve zdravotnictví

Tyto stránky a na nich dále obsažené informace jsou určeny odborným pracovníkům ve zdravotnictví a nejsou určeny široké – laické - veřejnosti.

Pokračováním v používání těchto stránek potvrzujete, že jste odborníkem ve smyslu §2a zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy, ve znění pozdějších předpisů, a že jste si vědom(a) rizik, která jsou spojena s tím, že se seznámíte s informacemi takto určenými pro případ, že odborníkem nejste.